single- vs. duoprop? [Arkiv] - Fenderen.dk

PDA

View Full Version : single- vs. duoprop?


mohabba
08-06-2009, 17:43
Hej

mit 1. indlæg på et spændende forum.

Diskuterer med vennerne hvad man egentlig opnår og generelt kan forvente af forskelle på henholdsvis single prop drev og duoprop i forhold til fart, forbrug osv.

Her sejles der ofte med både i 25 til 33 fod op til over 300 hk.

Hører gerne erfaringer og fakta.

på forhånd tak

JOR
08-06-2009, 19:13
Jeg kan desværre ikke bidrage med erfaring og fakta lige til dit spørgsmål...... men syntes det er sejt fenderen.dk får en bruger fra Grønland :)

Velkommen til!

Lars T
08-06-2009, 19:51
Hey Mohabba,
Velkommen til..

som med næste alt i bådbverdenen er der fordele og ulemper vel begge drev. ;) DEt er igen et spørgsmål om kompromiser :)

Jeg har sejlet med begge drev i en den forskellige og faktisk også ens både, bl.a. en SeaRay 220 med en 4.3 med Alpha og en med 350 Mag med Bravo III.

Bravo I
--> Billigst at servicere/reparerer på
--> Mange forskellige propeller til forskellige formål
--> Højere top hastighed end Bravo III

Bravo III
--> Tungere end Bravo III
--> kun 2 forskellige propellere at vælge imellem
--> Bedre greb i vandet ved sving og acceleration
--> Markant bedre retningsstabilitet - holder retningen
--> Højere crusing hastighed og lavere planings hastighed end en Bravo I
--> Fantastisk greb i vandet når man skal bakke
--> Dyrere at servicere/reparerer på

Det er meget afhængigt af hvilke type båd man har og hvad man bruger deen til men hvis jeg var på Grønland ville jeg unden tvivl vælge en med Bravo III. Men skulle jeg sejle Race og havde behov for de sidste knob på toppen ville jeg vælge en Bravo I.

mohabba
09-06-2009, 15:31
Tak for svarene

ja, Lars, det er da interessant med dine erfaringer vedr drev. på samme båd. Specielt også hvad angår servicering og vedligehold.

Umiddelbart vil jeg gerne foretrække et dp-drev, for at få noget bedre "bid" i især hård sø for at holde båden planende (har ingen båd pt), samt ved større mængder gods til hytteprojekt i fjorden osv. samt passagerer.

Det bør dog nævnes at jeg udelukkende har tænkt mig at vedligeholde alt selv ved motor og drev, dog assisteret af kompetente venner. Jeg har bestemt ikke tænkt mig at benytte de lokale værksteder.
Derfor spiller "vedligeholdelsesvenligheden" også en rolle. Det er en fordel at kende lidt til skidtet når man ligger 30 nm ude i ingenmandsland. Har altid haft joller og kalechebåde med påhængsmotorer.

Hører gerne flerer erfaringer med drevene.

nicolajjetrider
09-06-2009, 15:42
Hey Mohabba

1er drevet er utrolig simpelt sat sammen. Så der er ingen ben i det og stumperne er på lager hos de fleste bådforhandlere, f.eks www.nytdrev.dk har det til dag til dag levering.

3ern er et større og tungere drev, har haft taget det af en SeaRay engang og det var ikke mærkbart sværer, men ku forstille mig det er noget anderledes bygget op indvendigt, specielt fordi der er en venstre og højregående propel på.

Lars T
16-06-2009, 18:29
Der må da være flere som har input til Mohabba..?? :)

ENN
16-06-2009, 18:53
Det afhænger lidt af hvad for en båd du skal have drevene på - og under hvilke forhold

Det er billigere at skifte propell og lave evt rep på et bravo 1 (ved grundstødninger fx.) så det taler for et bravo 1 derudover er der en del is på grønland som man af og til er nødt til at sejle igennem - dette taler for det lidt simplere bravo1

Faktisk er bravo 1 og 3 ens på nær underdelen - underdelen er væsentligt mere kompliceret på 3èren

Hvad er det præcis for en båd du vil anskaffe? er det en mindre (under 250 hk) ville jeg overveje et alpha drev da det er billigere simplere - men langt stærkere end de påhængsmotordrev du har været vant til

Hvor på grønland sejler du?

Miss Mancini
16-06-2009, 19:52
Det kan være svært at vælge det korrekte drev til en båd, da der uden tvivl er mange faktorer at tage højde for.

Grundliggende er det vigtigt at påpege overfor beslutningstageren, at der pt. findes to meget udbredte fabrikanter af udenbordsdrev nemlig Mercruiser og Volvo Penta.

Begge fabrikanter laver gode drev dog er Volvo Penta drevet uden tvivl det mest robuste, men samtidig også det drev er dyrest at reparere på, hvis det går i stykker.

Mercruiser Alpha One drevet er teknik fra Ford A´tid - dette drev er uden tvivl produceret i flest eksemplarer og er pålideligheden selv ved brug af benzinmotorer under 300 HK. Reservedele og nye erstatningsdrev kan skaffes i hobetal både i original og uoriginal udførelse og til priser der er særdeles konkurrencedygtige. Drevet benytter klokobling, der for mange er irriterende, når drevet skal skifte fra "neutral" til " frem" eller "bak".

Mercruiser Bravo I drevet er solidt bygget og håndterer de store benzinmotorer, som f.eks. Lars T benytter i sin Cobalt. Drevet er et decideret højhastighedsdrev, der kan byde på troværdig sejlads. Drevet er med konisk kobling, der virker overbevisende ved gearskifte. Størstedelen af reservedelene til dette drev kan kun skaffes originalt, men heldigvis - for mange bådejere - kan underdelen af drevet, nu skaffes uoriginalt hos bl.a nytdrev.dk til gunstige priser.

Mercruiser Bravo III drevet er det mest udbredte drev til tunge både. Drevet giver en sublim acceleration og godt bundtræk, men taber hastighed på toppen - dobbelte propellere er ikke egnet til topfart. Stort set alle dele kan kun skaffes originalt og de koster i mange tilfælde "boxen" uanset hvor de handles. Havarier på Bravo III drevet ses ofte, men som regle ifb. med en dieselmotor som drivkraft - drejningsmomentet er frygtindgydende.

Volvo Penta DP drevet er IMØ "Rolls Royce´en" på markedet. Ufattelig stærkt, solidt bygget op, håndterer uden problemer motorer med stort drejningsmoment ( selv dieselmotorer ) og har bl.a. konisk kobling som standard udrustning. Drevet vækker begejstring hos stort set alle Volvo Penta bådejere for dets præstationer og kan også i mange tilfælde benyttes som højhastighedsdrev dog uden Duopropsystem monteret. Reservedele til Volvo Penta kan mere eller mindre kun skaffes originalt - alt er næsten patenteret.
Det betyder, at reservedelspriserne er derefter. Selv den mindste komponent kan være ufattelig kostbar i forhold til det der udleveres.

Konklusion:
Mercruiser drevet er godt og gennemtestet både Alpha One og Bravo. Opbygningen af drevene virker gammeldags sammenlignet med Volvo Penta.

Volvo Penta drevene er ubetinget de bedste drev der pt. findes på markedet, men kvalitet koster. Intet er gratis i denne verden - heller ikke drev.

Jeg ville vælge Volvo Penta.

Clasg
16-06-2009, 20:20
Er der ikke også den fordel ved Mercruiser drevene, at de har en reservoir- beholder med drevolie, placeret højere end vandspejlet, og at dette forhindrer vandindtrængen ved utætheder?

Har VP noget tilsvarende?

Miss Mancini
16-06-2009, 20:25
Er der ikke også den fordel ved Mercruiser drevene, at de har en reservoir- beholder med drevolie, placeret højere end vandspejlet, og at dette forhindrer vandindtrængen ved utætheder?

Har VP noget tilsvarende?

Det er korrekt at der på de nyere Mercruiser drev er monteret et reservoir til drevet. Denne foranstaltning betyder, at drevet under drift udsættes for et svagt statisk overtryk, der forhindre vandindtrængen ved en evt. utæthed - drevolie kan komme ud, men vand kan ikke komme ind.

Ved for lav oliestand i drevreservoiret, vil en hyletone fremkomme.

mohabba
17-06-2009, 11:51
Ja, tak for alt den gode info.

Vi sejler i Godthåbfjorden - en af verdens største fjordsystemer.

Vi leder efter en familiebåd. Vi overvejer især en Saga 25 og bruger faktisk den model som udgangspunkt når vi overvejer andre både - og ender altid ved sagaen igen.

Saga 25 har altid været meget populær i Grønland og der sejler rigtig mange. En i vores familie har en sådan med en volvo diesel 260 DP og det gavner virkelig med det kraftoverskud når der sejles materialer til hytten i fjorden med hele den pukkelryggede og de rensdyr som kom for tæt på hytten der skal med hjem igen ; )

Jeg kan godt lide Sagaens store motorrum og interiøret som er nemt at skifte hvis det trænger.

De har dog gerne fået skiftet motor for en 600-800 timer siden - alle diesel da man sværger til det her i Grl. Prisen ligger på 200.000 - 250.000 for pæne både.