View Full Version : Alarm over 30 knob
Regal2250
03-08-2013, 19:17
På vores nyerhvervede Regal 2250 fra 2005 oplever vi en kontinuerlig konstant lydalarm når vi har været over ca 30 knob i 10-20 sekunder. Motor- og gearolie er okay, men da omdrejningstælleren er "sticky" kan jeg desværre ikke se omdrejningstallet. Motoren er en MerCruiser 5,0 MPI.
Nogle bud på hvad fejlen er?
Det KAN være for høje omdrejninger, som du selv er inde på.
Det kan også være kølingen.
Hvilke instrumenter har du i båden?
Smartcraft, GPS, Omdrejningsmåler, Speedometer, ...
Jeg har diagnostiseringsudstyr, som vil kunne give dig svaret på alarmen.
Kigger lige efter i mit materiale omkring alarmtyperne, og så vender jeg tilbage.
PS: Jeg har samme type motor.
PPS: Og velkommen til - selvom det er på lidt trist baggrund.
vh
Thomas
Miss Mancini
03-08-2013, 19:45
Umiddelbart gæt er manglende flow i kølevandssystemet - muligvis træt impeller i din remtrukkede søvandspumpe ( hvis monteret ) eller begroning på vandindtaget enten i drevet eller i bundsien.
Har du Alpha One Gen II drev på båden, kan fejlen være impelleren, og så skal båden på land.
Hvis du har bundsi ( vandindtag i bunden af båden ), kan fejlen også ligge i et utæt dæksel, der under for stor gennemstrømning af vand bliver utæt - det er set flere gange før.
Hvilket drev har du monteret på båden ?
Gerne oplys serienummer på motor og drev.
Regal2250
03-08-2013, 19:48
Jeg har olietryk, temperatur, volt, trim og selvfølgelig tank, hastighed og dybde. Jeg glemte at nævne at jeg igår opdagede at gearoliebeholderen var helt tom. Jeg har i dag påfyldt gearolie, men problemet er der altså stadig.
Der er ikke noget problem ved at accelerere på max gas, så længe man letter håndtaget og ikke går over 30 knob.
Dette er taget fra brugermanualen:
The audio warning system will sound with a continuous horn if one of the following occurs:
• Engine oil pressure is too low
• Engine temperature is too hot
• Seawater pressure is too low
The audio warning system will sound with an intermittent beeping if the following occurs:
• Sterndrive oil level is too low
Regal2250
03-08-2013, 19:55
Jeg er ret sikker på at det er et Alpha One drev men er usikker på hvilken generation,
Serienummeret er 0W321506
At dømme efter temperaturmåleren bliver motoren ikke for varm, og alarmen forsvinder så snart jeg går ned i tomgang. Kan den give alarmen hvis der er for lidt vandgennemstrømning?
Regal2250
03-08-2013, 19:56
@Ulman Jep, der er tilmed et skilt med samme tekst i cockpittet.
Jeg mener bare ikke at der kan lyde en alarm pga. bådens fart. Dvs. de 30 knob har ingen betydning i sig selv. Men for høje omdrejning kan give alarm. Motorens computer ECM/PCM ved ikke umiddelbart noget om hvor stærkt det går, med mindre man har en sensor der giver den information, og det er ikke standard. Og stadig har bådens fart ikke noget at sige.
Et scenarie: Du når kun over det kritiske punkt for overophedning når du kommer op i fart og motoren i et stykke tid har gået ved høje omdrejninger. Når du sætter omdrejningerne ned, kan kølesystemet måske følge med og du når ikke over det kritiske punkt.
Men du siger at temperaturen ikke er for høj. Hvor høj bliver temperaturen? Og hvor sikker er du på, at instrumentet virker?
Har du kun vandindtag gennem drevet, eller har du også et vandindtag i bunden af båden? Jeg har 2 vandindtag, og begge drives med impellere. 1 eller begge kan være defekte og trænger til udskiftning.
Har du 2 kredse i kølesystemet? Dvs. har du ferskvandskøling?
Jeg kan se du bor i Malmø. Jeg vil gerne låne dig mit diagnostiseringsudstyr, men i så fald skal vi finde ud af logistikken.
Hvis du vælger at få et værksted til at kigge på problemet, skal du vælge det med omhu. Jeg havde sidste sommer problemer i den boldgade du er i, og 2 uafhængige men autoriserede Mercruiser-værksteder lavede så meget lort at de ville være overkvalificeret til programmet Klamphuggerne. Der er ikke garanti for at de kan finde ud af det, bare fordi de er autoriserede - desværre.
Regal2250
03-08-2013, 20:32
Vi har i dag haft båden i lige præcis en uge, og det er vores første båd, så rigtig mange af dine spørgsmål har jeg desværre ikke noget svar på. Men vi er umiddelbart meget glade for båden :-)
Du har helt ret i at jeg ikke kan være 100% sikker på at temperaturmåleren fungerer, men den opfører sig dog normalt, dvs går fra kold til midten af skalaen efterhånden som motoren bliver varm. Ved drift (og når alarmen lyder) ligger den omkring 80 grader.
Kan alarmen forekomme hvis flowet i kølevandet er for lavt, men inden motoren bliver for varm?
Jeg låner rigtig gerne dit diagnosticeringsudstyr, og et par ture Roskilde t/r skal bestemt ikke skille os :-)
Min har 2 temperatur sensorer ved ikke om din har, en der går til temperaturmåleren, og en der går til motorstyringen, man kunne måske forestille sig den ene kunne være defekt.
Regal2250
03-08-2013, 20:59
Det er et rigtig godt spørgsmål :-)
Anledningen til at jeg ikke tror at det er temperaturen er, at alarmen stopper så snart jeg sætter den i tomgang. Temperaturen i motoren vil ikke sænkes så hurtigt efter min semi-amatør opfattelse :-)
Jeg har olietryk, temperatur, volt, trim og selvfølgelig tank, hastighed og dybde. Jeg glemte at nævne at jeg igår opdagede at gearoliebeholderen var helt tom. Jeg har i dag påfyldt gearolie, men problemet er der altså stadig.
Der er ikke noget problem ved at accelerere på max gas, så længe man letter håndtaget og ikke går over 30 knob.
Hvor bliver olien af ? dette er vigtigt at få konstanteret, og der kan ikke bare fyldes olie på fra topen hvis der mangler olie i drevet
Regal2250
04-08-2013, 08:32
Jeg har kontrolleret gearoliebeholderen efter en tur efter genfyldning, og der er ikke brugt/fosvundet noget. Motorrummet er rent og tørt.
Jeg har set nogle illustrationer på hvordan gearolie påfyldes med en lille pumpe på en udenbordsmotor. Gælder samme teknik for indenbordsmotorer?
Ja gearolie SKAL pumpes på igenem aftrapningsprop.
jeg bruger en havesprøjte, håndtag klipet af og et gevindstykke mont.på slangen.
Det være slangen mellem oliebeholder og drev der er utæt,men så liger der olie under mototen
Regal2250
04-08-2013, 09:13
Som sagt, så er der helt tørt i motorrummet, så der er ikke meget der taler for en utæthed. Omvendt er det jo rigtigt hvad du siger, hvor er olien blevet af af...?
Det er et rigtig godt spørgsmål :-)
Anledningen til at jeg ikke tror at det er temperaturen er, at alarmen stopper så snart jeg sætter den i tomgang. Temperaturen i motoren vil ikke sænkes så hurtigt efter min semi-amatør opfattelse :-)
Når du går fra høje omdr. til tomgang vil din temperatur faktisk stige lidt !
Du minimerer din køling pga. de lavere omdrejninger, men der er stadig meget varme omkring cylinderne som fortsat skal ledes væk.
Off-topic, men Mercury anbefaler rent faktisk at man lader sin motor gå i tomgang nogle minutter inden man slukker den, hvis man har kørt med høje omdrejninger lige inden. Dette netop for at begrænse "overophedningen" der ville komme hvis man bare slukkede den.
Regal2250
04-08-2013, 10:11
Ja det er præcis det jeg mener. Samtidig burde den også blive for varm når jeg accellererer kraftigt, men alarmen kommer altså først hvis jeg overstiger 30 knob.
Som en tidligere nævner, så ved båden som sådan ikke selv hvor hurtigt det går, så det er ikke hastigheden i sig selv, men noget der mangler ved den hastighed. Her tænker jeg på flowet i kølevandet. Sidder der en sensor der måler dette flow?
Jeg glemte at nævne at jeg igår opdagede at gearoliebeholderen var helt tom. Jeg har i dag påfyldt gearolie, men problemet er der altså stadig.
Ved lav gearoliestand går alarmen i gang. Ville dog ikke forvente at den så stoppede når du gik tilbage til tomgang. Spørgsmålet er som om svømmeren som giver manglende gear olie alarm hænger lidt efter at du har påfyldt olie, men det skulle ikke have noget med farten at gøre.
Regal2250
04-08-2013, 17:12
På turen inden jeg opdagede at gearoliebeholderen var tom, fik jeg en helt anden langsomt bipende alarm. Efter påfyldning af gearolie er denne alarm ikke vendt tilbage, så jeg formoder at det problem er løst.
Da jeg var ude i dag prøvede jeg at køre med lidt forskellige scenarier for at fremtvinge alarmen. Fælles for alle gangene var at temperaturen steg en lille smule til 85-90 grader i stedet for de normale 80, og jo flere gange jeg gjorde det, jo længere tid gik der før alarmen forsvandt.
Mine tanker går derfor lige nu på at det er en impeller der begynder at blive slidt, så den ved cruise hastighed stadig køler tilstrækkeligt, men ikke kan trække nok vand ind til at køle ved høj belastning.
Lån dig frem til en tester, så kan du få udlæst alle fejl der er.
Hvis ikke, så skift din impeller og tjek resten af flowet i dit kølevandssystem. Det er jo en del af den alm. vedligehold, så selvom det ikke løser problemet, er det jo fint at få gjort alligevel.
Til info når impeller udskiftes (på AlphaOne) har jeg talt med en mekaniker hos et aut. Mercruiser værksted som oplyste mig at man skulle være opmærksom på den aluplade som ligger ovenpå impelleren er kendt for at komme for tæt på impelleren og blive slidt som kan give problemer, det anbefales derfor at kontrollere denne aluplade nøje og evt udskifte, da den medfølger hvis man køber et impeller kit.
Fælles for alle gangene var at temperaturen steg en lille smule til 85-90 grader i stedet for de normale 80, og jo flere gange jeg gjorde det, jo længere tid gik der før alarmen forsvandt.
85-90 grader er i hvertfald for meget for en saltvandskølet motor. Ved ikke hvornår alarmen går på en ferskvandskølet.
Helt sikkert at du som det første skal skifte impelleren.
85-90 grader er i hvertfald for meget for en saltvandskølet motor. Ved ikke hvornår alarmen går på en ferskvandskølet.
Helt sikkert at du som det første skal skifte impelleren.
Termostaten åbner ventilen ved 72 grader på en ferskvandskølet. Min ligger fint på 72 grader når jeg sejler. Din ligger på 80 siger du. Vi mangler vigtig Info. om der er et vandindtag i bunden af båden. Derudover om den er ferskvandskølet.
Alarmen på en ferskvandskølet går først når den kommer op på ca 105 grader.
Hvis du arbejder i Kbh kan vi nok mødes en af dagene mht diagnosticeringen.
Regal2250
04-08-2013, 21:03
Jeg antager at den er saltvandskølet. Færskvandet jeg fylder på båden er kun til håndvask og bruser. 80 grader er midten af instrumentet og den normale drifttemperatur, men har som sagt noteret den stige til 85-90 grader når alarmen går.
Skal impelleren skiftes, skal båden vel op af vandet? Ville I skifte den selv eller tilkalde en professionel? Jeg anser mig selv som ganske handy, men eftersom jeg er ny i bådverdenen, ville jeg blive ganske ked af det, hvis jeg gjorde mere skade end gavn.
Tag et billede af motoren og upload det hertil.
Hvis den er ferskvandskølet sidder der foran øverst en stor cylinderformet varmeveksler. Den er vel 40-45 cm lang og 10 cm i diameter. Hvis der ikke sidder sådan en, er den nok saltvandskølet.
Hvis du tager billeder af motoren må du godt tage et så langt nede i venstre hjørne som muligt. Der kører jo en rem der bl.a. kan trække den pumpe/impeller der hiver vand i via indtaget i bunden af båden - hvis det altså er der. Du kan måske se benzinfilteret som også sidder nederst i venstre side. Du skal ned under det.
Regal2250
05-08-2013, 16:48
Jeg har idag bemærket også stiger når jeg giver den lidt gas. Normal/midten af skalaen er 40 psi og den stiger så støt til 60 psi. Toppen af skalaen er 80 psi.
Jeg har dog ikke rigtigt læst noget om for højt olietryk, bare for lavt. Har det noget at sige?
Jeg har idag bemærket også stiger når jeg giver den lidt gas. Normal/midten af skalaen er 40 psi og den stiger så støt til 60 psi. Toppen af skalaen er 80 psi.
Jeg har dog ikke rigtigt læst noget om for højt olietryk, bare for lavt. Har det noget at sige?
Hvis din olie er kold så er det normalt at olietrykket stiger til ca 60 PSI når du giver gas. Når så olien så er godt varm vil trykket falde lidt.
Hvis olien er meget varm (typisk efter fuldgas sejlads) kan du opleve at trykket falder relativt meget i tomgang, men så stiger igen når olie temperaturen falder.
Det lyder OK.
Regal2250
06-08-2013, 13:15
Jeg er ved at finde en kvalificeret mekaniker der kan hjælpe med at skifte impelleren. Uanset hvad tager den ikke skade af at blive skiftet.
Jeg skal nok holde jer opdateret når det er gjort.
Jeg er ved at finde en kvalificeret mekaniker der kan hjælpe med at skifte impelleren. Uanset hvad tager den ikke skade af at blive skiftet.
Har du ikke mod på at forsøge selv?
https://www.google.dk/search?q=replace+impeller+alpha+one&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:da:official&client=firefox-a&channel=fflb&gws_rd=cr
Regal2250
16-09-2013, 22:28
En kort update eller måske nærmere en afslutning.
Båden har været på værksted, og der var flere ting galt. For det første var impelleren slidt, så det var tid til at få den skiftet. Dernæst var både drev og båd sat til af en del snegle, som gjorde at vandstrømmen omkring drevet blev ujævn og fyldt med luftbobler, hvilket resulterede i endnu dårligere indsugning af kølevand. Sidst men ikke mindst havde en udstødningsslange, der går gennem drevet, revet sig løs, hvilket selvfølgelig gør at motoren ikke kommer ordentligt af med udstødningen og dermed også varmen.
Efter serviceringen er det som at have fået en helt ny båd. Både motor og drev går betydeligt bedre. Synd at der er lidt langt til 2014 sæsonen :-)
Dejligt at høre du fik løst problemerne :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.