Min båd skal op om vinteren. Den har aldrig lagt i vandet om vinteren og kommer heller ikke til det. (især ikke med isvinteren i baghovedet....................)
De få ture det kan blive til, er ikke slidet/risikoen værd. Man kan jo kun komme afsted i weekenden, aftenture i buldrende mørke, bliver man hurtigt træt af, tror jeg. Man kan selvfølgelig sidde dernede og hygge sig, men oliefyret skal jo gå for fuld skrald, de færreste både er isoleret.
En ting jeg mener man skal være sikker på, er at ens båd ikke har sår/dybe skrammer i underskrovet og samtidig har den korrekte bundbehandling, hvis den skal ligge i, hele året. Dvs, 5-6 lag epoxi eller anden vandtæt primer og derpå den almindelig antifouling ("giftmaling")
Gelcoat er IKKE vandtæt. Og hvis båden kun har fået en salgslakering på bunden, det vil sige antifouling og ingen primer, ja så er der stor risiko for at skrovet suger vand. Og det kan forårsage osmose.
Det kan selvfølgelig også ske i sommerperioden, men risikoen er større når båden ligger i vandet hele tiden, og ikke kommer op og bliver gennemtørret.
Synes at have læst et sted, at risikoen for Osmose er mindre i kolde farvande, men det er nu ikke noget jeg vil gamble med.
Selvom man har ferskvandskøling på motoren, skal søvandsdelen frostsikres, når man har været ude at sejle. Der kommer frost på et eller andet tidspunkt. Det vil nok være bedst at lave et rørsystem på en eller anden måde, sammen med en stor dunk kølervæske, så denne opgave kan overstås nemt.
Det lyder nok noget trist for dem der lige har købt båd og er trætte af at sæsonen allerede er slut. Men man skal virkelig ville det, for om vinteren bremser vejret en i at komme ud at sejle, endnu mere end om sommeren.
Og det skal nok blive sommer igen........
__________________
"If you can't fix it, don't break it"
The Fleet:
Draco 1800 Suntop
Volvo Penta 4,3 V6 (430)
SX drev
Draco 2500 Flyfish
http://www.horizonblue.dk/Draco%20projekt.htm
Marinisering af 2x Mercedes 6 cyl diesel
2x SX drev
Draco 1700 Topless
Volvo Penta AQ170 (B30)
280 drev
Mvh Per G